Turen vår til Tatrafjellene er en kortreist tur til alpine omgivelser i et høyfjellsområde som er ganske ukjent for de fleste av oss. Tatrafjellene ligger helt sør i Polen på grensen til Slovakia. Totalt er fjellområdet på 785 km² som er ganske mye mindre enn Jotunheimen som er på 3500 km². Tatrafjellene kan by på mange spisse tinder og fine topper over 2000m, med den høyeste plassert midt i fjellområdet, 2 655 moh, eller ganske nøyaktig 186m høyere enn Galdhøpiggen!

Tatra og områdene i rundt har en lang og spennende historie samt et veldig rikt dyreliv. Her kan vi møte på ville dyr som for lengst har blitt utryddet fra den norske faunaen, ja, kanskje er vi så heldige å se en av de 45 snille brunbjørnene som holder til i fjellene her. Hvis du synes det å møte på bjørn høres litt på kanten ut så er sannsynligheten svært liten for at vi møter på en av de da de holder seg langt bort fra områder med mennesker i, samt at de aldri vil nærme seg en stor gruppe mennesker. En stor fordel med Tatrafjellene er at de ligger noen timer sør for Krakow, en by som er lett tilgjengelig fra mange norske flyplasser. Krakow kan by på en særlig rik historie som de fleste av oss er allerede godt kjent med. Byen har overlevd mange kriger og fortsatt blitt godt bevart med et historisk sentrum med gamle bymurer, festninger, kirker og katedraler og gamle bykvartaler. Utenfor byen finner man blant annet konsentrasjonsog tilintetgjørelsesleiren Auschwitz og de kjente saltgruvene som har vært i kontinuerlig drift fra 1200-tallet fram til 2007.

 

Vi tar turen til Slovakisk side av Tatrafjellene og bestiger Rysy, som er det høyeste fjellet i Polen. Turen er ganske enkel, teknisk sett bare en gåtur, men turen opp tar likevel på med sine tusen høydemetre fra start til topp. Vi skal også inn i Strebske Pleso, et vintersportssted som har arrangert verdensmesterskap i langrenn og skihopping flere ganger. Høydepunktet med turen blir å bestige den høyeste toppen i Tatrafjellene, Gerlachovský štít på 2655m. Turen er ikke mye lengre enn turen til Rysy, med 1000 høydemeter til toppen. Turen er derimot brattere så her har vi med oss god støtte fra lokale guider som er kvalifisert etter IFMGAs internasjonale standard. Vi avslutter turen i Krakow som byr på gode matopplevelser og en spennende kultur og historie.

Forberedelser

Turen inneholder fysiske utfordringer som krever at du er i god form. Vi arrangerer en skreddersydd pre-camp noen måneder før der hver enkelt får litt kjenning på hvor anstrengende denne turen blir. Guiden vil gi tilbakemelding til hvert enkelt i gruppen om opptrening om det trengs.

Sikkerhet

 • Eventyrlige Reiser legger stor vekt på sikkerhet ved turer til høye fjell vil gode forberedelser være svært viktige. Derfor arrangerer vi en pre-camp noen måneder før turen slik at turlederen kan veilede hvert enkelt deltaker slik at man får optimal trening før turen.
 • Denne turen går ikke så høyt at vi trenger noen form for akklimatisering før turen.
 • Turlederen har god erfaring med store høyder er er kurset i førstehjelp og ulike medisiner.
 • Eventyrlige Turer samarbeider med instanser som har høy kompetanse innenfor akuttmedisin.
 • Hvis du har allergier eller går på faste medisiner må du alltid ha med deg disse på turen.

Innkvartering

På denne turen sover vi kun på hoteller eller fjellhytter. Standarden er høy og man vil ha tilgang på varm dusj, gode toaletter og god mat hver dag. Rommene har senger med dyner og puter sånn at vi ikke trenger å ta med oss sovepose eller liggeunderlag.

Vær og klima

Tatrafjellene har et litt varmere klima enn Norge på vår, sommer og høst, men det kan være kaldere på vinteren. Det kommer mindre nedbør enn høyfjellet i Norge. For å se nærmere på været for regionen er Yr.no den beste værtjenesten.

Tidssone

Polen og Slovakia ligger i samme tidssone som Norge.

Pass og visum

Norske statsborgere trenger ikke visum for å komme inn i Polen eller Slovakia. Passet må være med på turen og være gyldig i minst 6 måneder etter innreise i landet.

Vaksine

Sjekk med din lege eller oppsøk folkehelseinstituttets sider vaksine.no om anbefalinger til vaksine ved innreise til Polen og Slovakia.

Forsikring

Du må ha en fullgod reiseforsikring som dekker eventuell sykehusopphold og hjemreise ved ulykke eller sykdom. Husk å ta med bevis for reiseforsikringen.

Utstyr

Eventyrlige Turer står for alt av fellesutstyr på turene og dette er inkludert i pakkeprisen. Med utstyr mener vi også utstyr vi må ha med for å bestige et fjell som for eksempel klatreutstyr, stegjern, isøks, hjelm, GPS, nødpeilesender, telt osv. Se utstyrsliste for detaljene om hva du må ta med denne turen.

Pris inkluderer

 • Norsk erfaren turleder
 • Lokale guider
 • Alle overnattinger på hoteller og fjellhytter
 • Frokost og middager samt lunsj på fjellturene (står beskrevet i dag-for-dag seddelen)
 • Pre-Camp i Jotunheimen

Pris inkluderer ikke

 • Pris inkluderer ikke
 • Drikke
 • Frokost og eventuell lunsj på dag 7 (avreisedagen)
 • Lunsj på dag 1, 3, 5 og 6 (står beskrevet i dag-for-dag seddelen)
 • Reise og Avbestillingsforsikring
 

Dag 1

Inkludert i prisen: O + M

Avreise fra Norge til Krakow i Polen. Vi møtes på flyplassen hvor vi blir transportert til Slovakia og innlosjering på Horsky Hotel Popradske Pleso i Tatrafjellene. Hotellet ligger svært idyllisk til ved den lille innsjøen Popradske Pleso på 1500 moh og er utgangspunktet for turen vi skal gå opp til Rysy dagen etterpå. Vi kommer til hotellet litt utpå ettermiddagen og kommer oss inn på hotellrommene våre. Etterpå samles vi til middag og informasjon før vi pakker sekken til tur.

 

Dag 2

Inkludert i pris: O + F + L + M
Ikke inkludert i pris: Drikke

Vi møtes til frokost på hotellet før vi gjør de siste forberedelsene før vi starter turen. Fra hotellet går vi langs en velbygd sti oppover en grønn og fin U-dal med høye spisse tinder på hver side. Vi kommer oss raskt over tregrensen og kan nyte omgivelsene mens vi jevnt plukker høydemeter oppover mot Rysy. Vi passerer noen flotte vann på om lag 1900 meter og ei hytte med servering i på 2250m. Knapt en time senere står vi på toppen av Polen’s høyeste fjelltopp, Rysy på 2499m. Vi tar selvsagt turen helt opp til hovedtoppen på fjellet som ligger inne på Slovakisk side som er knappe fire meter høyere før vi returnerer ned til hotellet.

Tid: 8 timer | Stigning: 1000 meter | Avstand: 12km

Dag 3

Inkludert i pris: O + F + M
Ikke inkludert i pris: Lunsj (i Strebske Pleso), tursnacks (til neste dag) og drikke

Vi starter dagen med en rolig lunsj på hotellet og kaffe på balkongen før vi pakker ut av rommet. Vi går til vintersportsstedet Strebske Pleso som ligger litt over en times gange nedover. I Strebske Pleso blir det litt fritid til å gjøre hva man vil selv, eller som i gruppe. Byen kan by på et utvalg butikker og restauranter, samt flere ulike aktiviteter som terrengsykling, tur med gondolbanen opp til toppen av slalombakkene, rotur på innsjøen eller bare en gåtur opp til utsiktspunktene opp mot fjellene over byen. Etter dette tar vi toget til vårt neste hotell som ligger på nesten 1700 moh ved fjellet Gerlachovski Stit. Der spiser vi middag før vi klargjør til ny topptur.

Tid: 2 timer | Stigning: 350 meter | Avstand: 12km

 

Dag 4

Inkludert i pris: O + F + L + M
Ikke inkludert i pris: Drikke og tur-snacks

Vi spiser frokost tidlig på hotellet før vi møter de lokale guidene som skal ta oss med opp på Gerlach. Gerlach er kort for Gerlachovský štít og er det høyeste fjellet i Tatrafjellene samt det høyeste fjellet i Slovakia med sine 2654m. Fjellet har en mer alpin faktor enn Rysy så her må vi sikres på tur opp og ned. Vi bruker lokale guider fra Mountain Pro Guiding som er kvalifisert etter IFMGAs internasjonale standard. Selv om turen går opp et ganske komplekst og uoversiktlig fjellmassiv tar ikke turen så mye mer enn rundt 8 timer da vi starter såpass høyt og nært fjellet. Vi går ikke mer enn en liten time fra hotellet så begynner selve klyvingen hvor vi tar på oss hjelm, seler og tau. Ligger det is eller snø så må vi ha stegjern og isøks i tillegg. Gerlach byr på mye luftig klyving og småklatring, men den er veldig overkommelig for de aller fleste. På toppen står man høyest og midt i Tatrafjellene så man får en utrolig fin panoramautsikt over Tatrafjellenes over hundre topper over 2000 meter.

Tid: 8-10 timer | Stigning: 1100 meter | Avstand: 9km

 

Dag 5

Inkludert i pris: O + F + M
Ikke inkludert i pris: Drikke, lunsj og tur-snacks

Etter å ha spist en rolig frokost på Sliezsky Dom går turen videre til Tatrafjellenes nest høyeste fjell, Lomnicky Stit. Her går det gondolbaner og stolheiser helt opp til toppen av fjellet og vi bruker dagen her på å nyte den flotte utsikten over Tatrafjellene. Viktig å merke seg at denne dagen også er reservedagen for bestigning av Gerlach, da hovedfokuset vårt er å bestige den. Hvis været er for dårlig på dag 4 prøver vi å bestige Gerlach på dag 5 i stedet og da utgår naturligvis gondolturen til Lomnicky Stit. På ettermiddagen setter vi kursen nordover mot Krakow.

Tid: 2 timer | Stigning: 100 meter | Avstand: 4km

 

Dag 6

Inkludert i pris: O + F + M
Ikke inkludert i pris: Drikke og lunsj

Vi starter dagen med en god frokost og en kafe før vi utforsker Krakow. Guiden tar med gruppen på en guidet tur gjennom den historiske delen av byen på formiddagen før det blir litt fritid utpå dagen. Krakow kan by på det aller meste innen mat, drikke, shopping og er kjent som kulturhovedstaden i Polen. Byen har også en unik og spennende historie som bysentrummet bærer tydelige preg av med gamle kirker, rester av bymurer, gamle festningsverker og mye mer. Vi avslutter dagen med bedre middag som også avslutter denne turen.

 

Dag 7

Hjemreisedag